Digitální technická mapa dostala ve Sněmovně zelenou! Díky její existenci bude možné provádět přesnější územní plánování, zjednoduší se stavební řízení a zefektivní se procesy veřejné správy. Jde o další velký legislativní úspěch Pirátů.


Návrh vznikl pod záštitou Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, kterému předsedá Ivan Bartoš. Jednání se pravidelně účastnili zástupci většiny sněmovních stran, ICT unie, dotčených ministerstvech a samospráv.


„Zprovoznění digitální technické mapy je velkým krokem vpřed směrem k digitálně propojené společnosti, která je naším cílem. Věřím, že pomůže zjednodušit procesy ve veřejné správě a ocení ji i občané. Pokud budu chtít například stavět dům, mohu jednoduše z mapy vyčíst, kudy vedou inženýrské sítě jako elektrické vedení, vodovodní potrubí či kanalizace. Údaje z technické mapy jsou pak důležité i pro veřejnou správu, například při územním plánování. Je to jednoznačně posun k chytřejšímu nakládání s daty, což je cesta, kterou se musíme ubírat,” uvedl předseda Podvýboru pro eGovernment Pirát Ondřej Profant, který je jedním z předkladatelů návrhu.


Zdroje: