Předáváme vládě návrh na zavedení korespondenční volby, aby nikdo nemohl být vyřazen z podzimních voleb kvůli případné karanténě. Vláda totiž hrozí, že jedincům v karanténě nedovolí hlasovat, což považujeme za naprosto nepřijatelné. Zároveň jsme ministra Hamáčka vyzvali k zajištění bezpečnosti u volebních komisí.


Ministerstvo musí zajistit ochranné zdravotní pomůcky, dezinfekci, školení pro členy komisí a rozestupy mezi lidmi. Konkrétní znění musí ale dodat a předložit vláda. Rádi jí s tím pomůžeme, neboť jsme se podíleli na návrhu na korespondenční volby evropské i prezidentské, který vládní koalice odmítá zařadit na projednání již rok. Přesto, že korespondenční volbu má vláda ve svém programovém prohlášení. Česko tak patří k několika málo zemím v Evropě, které distanční volbu v žádné formě neumožňují.


Pirátský návrh by umožnil distanční hlasování všem Čechům s volebním právem a trvalým bydlištěm v daném volebním obvodu. Počítáme s tím, že by byla pro každý obvod zřízena speciální volební komise pro sečtení korespondenčních hlasů. Ta by samozřejmě byla vybavena ochrannými pomůckami, jasnými instrukcemi a školením. Hlasovat na dálku by pak mohli všichni občané, odepření tohoto práva z důvodu ochrany zdraví by nastalo pouze v nejzávažnějších případech.