Naše vláda rozhodla. Zastropujeme cenu energií. Silová elektřina bude maximálně za 6 Kč kilowatt hodinu a plyn za 3 Kč včetně DPH pro maloodběratele, tedy pro všechny rodiny a malé podnikatele. Strop bude platit i pro poskytovatele veřejných služeb jako jsou třeba nemocnice a školy. Ulevíme také obcím. Zde nastoupí řešení skrze státem určeného distributora, tam kde to bude třeba. Nezapomínáme samozřejmě ani na průmysl.

Také zavedeme povinnost připojit zákazníka - nestane se, že by někdo zůstal bez elektřiny nebo plynu! Vedle toho se budeme i maximálně snažit motivovat k chytré spotřebě a investicím. Pro ty, kdo by i nadále sítem pomoci propadali, upravíme například příspěvek na bydlení tak, aby na něj snadno dosáhli.

Důležité je samozřejmě řešit rovněž zdroje. S Piráty jsme již v dubnu jako první navrhli mimořádný solidární příspěvek ze zisku energetických firem, tzv. windfall tax, kterou zavádí i řada západních zemí. Energetické firmy mají dnes nadprůměrné příjmy kvůli zdražování energií, jde to primárně z kapes domácností a je správné domácnostem tyto finance vrátit.