Česká republika je o krok blíž k ustavení institutu dětského ochránce práv. Pracovní skupina, kterou zřídil ministr pro legislativu Michal Šalomoun, se shodla na tom, že práce na zákoně mohou začít. S tezemi nové právní úpravy souhlasili všichni členové, mezi nimiž jsou zástupci ministerstev spravedlnosti, práce a sociálních věcí, zástupci veřejného ochránce práv, zmocněnkyně pro lidská práva, poslanci a senátoři napříč politickými stranami.


„Jsem rád, že se nám podařilo v této věci pokročit a že jsme s členy pracovní skupiny našli rychle shodu na základních parametrech návrhu. Je to významný posun. Česká republika je jednou z posledních zemí Evropské unie, kde dětský ombudsman chybí. Právní ochranu dětí je třeba posílit, v praxi stále nastávají situace, kdy v některých případech zastání práv dětí například u soudu vázne. Na jednání pracovní skupiny jsme se bavili o možnostech, jak zákon připravit,“ shrnuje ministr pro legislativu Michal Šalomoun.


Ke zřízení institutu dětského ochránce práv Českou republiku nabádá Výbor pro práva dětí OSN na základě Úmluvy o právech dítěte. Patří to také mezi dlouhodobé priority Pirátů. Tomuto tématu se věnují místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová, poslankyně Klára Kocmanová. V pracovní skupině vedené ministrem Michalem Šalomounem jsou za Piráty zastoupeny senátorka Adéla Šípová a náměstkyně ministra práce a sociálních věcí Zuzana Freitas Lopesová.